icon icon
icon
logo mobile vwc
  • Home
  • Maatschappelijke participatie

Trajectbegeleiding

trajectbegeleidingTrajectbegeleiding
Het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving heeft al sinds 1999 ervaring met maatschappelijke participatie. Vanaf dat jaar begeleidde het Vrijwilligerscentrum mensen met een uitkering naar vrijwilligerswerk. Dit gebeurde vooral via het traject ‘Sociale Activering d.m.v. vrijwilligerswerk’. Dit traject was en is bedoeld voor mensen met een uitkering die langere tijd uit het arbeidsproces zijn en moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt.

Vrijwilligerswerk kan in zo’n geval een goede eerste stap zijn om:
- een zinvolle dagbesteding op te bouwen
- werkritme en werkervaring op te doen
- nieuwe contacten te (leren) leggen
- nieuwe werkzaamheden uit te proberen

De werkwijze
Na een uitgebreide intake maakt de trajectbegeleider samen met de vrijwilliger een plan van aanpak waarin heldere afspraken staan over doel en werkwijze van het traject. De deelnemer wordt voorbereid op de eisen/verwachtingen die er gesteld worden bij het vrijwilligerswerk en krijgt, als dat wenselijk is, de kans zich te oriënteren bij meerdere organisaties.
Er wordt geprobeerd een werkplek te vinden die wat betreft afstand, sfeer en werkzaamheden aansluit bij de mogelijkheden van de vrijwilliger. Hierbij wordt gebruikgemaakt van ons uitgebreide netwerk aan contacten bij maatschappelijke organisaties. Het Vrijwilligerscentrum kent immers als geen ander de mogelijkheden die Haarlemse organisaties aan vrijwilligerswerk bieden. Tijdens het totale traject wordt de deelnemer begeleid door een trajectbegeleider zodat de afgesproken doelen bereikt kunnen worden.

alt

Resultaten
Door de persoonlijke, intensieve aanpak en de uitgebreide contacten met (vrijwilligers)organisaties lukt het vrijwel altijd een geschikte vrijwillige werkplek te vinden. In de afgelopen jaren is gemiddeld zeventig procent van de aangemelde deelnemers voor het traject Sociale Activering bemiddeld naar vrijwilligerswerk.
Aan een traject Sociale Activering met trajectbegeleiding zijn kosten verbonden.

Spreekuur extra
Wat extra tijd en aandacht nodig? Maak dan een afspraak voor het Spreekuur extra. 
Op dit moment worden vanuit de gemeente en uitkeringstrajecten geen trajecten maatschappelijke participatie meer afgesloten. Daarom hebben we voor bezoekers van het Vrijwilligerscentrum die behoefte hebben aan wat extra ondersteuning een spreekuur opgezet. De noodzaak van wat extra ondersteuning kan te maken hebben met uw achtergrond of verleden. U heeft bijvoorbeeld te maken gehad met psychische of psychosociale problematiek of u heeft een beperking. Het Spreekuur extra kan dan uitkomst bieden. Een afspraak voor het spreekuur is gratis.

Vrijwilligerscoach
Als dit gewenst is kan de betrokkene ook nog kosteloos en tijdelijk door een vrijwilligerscoach ondersteund worden bij het leggen van contacten, het voorbereiden van het kennismakingsgesprek en de start van het vrijwilligerswerk.

Voor meer informatie:
Tel. 023-5314862
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.